Wykorzystanie komosy ryżowej

Wartości zawarte w QUINOA.

Dietetycy są zdania że zawiera aminokwasy egzogenne, czyli może stanowić jakże ważną role w diecie bezmięsnej jako zamiennik mięsa. W jej zawartości znajdziemy również dużo odżywczego białka oraz wiele cennych i niezbędnych witamin do funkcjonowania naszego organizmu Posiada także całkiem spore zawartości flawonoidów dzięki czemu działa przeciwutleniająco na nasz organizm i chroni nas przed szkodliwymi formami reaktywnych form tlenu. Zawiera
również niski indeks glikemiczny więc po jej spożyciu będziemy odczuwać pełne nasycenie przez długi czas. Dodatkowo posiada dużą zawartość błonnika co
odpowiedzialne jest za usprawnienie działania naszych jelit. Posiada jeszcze wiele zalet leczniczych. Nie zawiera glutenu. Ma właściwości grzybobójcze. Dzięki tym zaletom staje się cennym zamiennikiem ryżu i produktem coraz bardziej pożądanym, z dnia na dzień jest coraz bardziej popularna
w całej europie.

Zastosowanie w kuchni.

Więc co zrobić z komosy ryżowej aby danie było zdrowe i smaczne? Odpowiedź jest bardzo prosta…będzie ona pasować tak na prawdę do wszystkiego. Do zup z wykorzystaniem bulionu np. warzywnego. Do różnych sałatek, połączona z ziołami, serem, awokado czy nawet sosem francuskim może okazać się jeszcze bardziej smaczniejsza. Stworzenie idealnego lunchu, który będzie zarówno tak smaczny ale również bardzo ale to bardzo wartościowym posiłkiem w ciągu całego intensywnego dnia. Jej cudowne właściwości świetnie mogą zostać wykorzystane w różnego rodzaju dietach od diet dla sportowców chcących zachować piękną i zdrową sylwetkę aż do osób chcących schudnąć kilka kilogramów na wakacje. Czy to pożywne śniadanie pięknym rankiem czy kolacja zrobiona od niechcenia. Tak na prawdę ma całą masę zastosowań w kuchni, jest nawet jadalna na surowo. Oczywiście należy najpierw zamoczyć w wodzie i odczekać kilka godzin aż wypuści kiełki, wtedy będzie gotowa do spożycia. Dodatkowo jest lekko strawna. Posiadając tak wiele zalet może stać się głównym składnikiem naszej diety.