Chłodnik na obiad latem

Lato to pora roku, kiedy człowiek najchętniej jadłby tylko lody w miejsce zwykłych posiłków, jednak nie można ich pomijać. Warto przygotować wówczas coś smacznego i zdrowego, a przy tym nie wymagającego. Jaki obiad letni przygotować, by nie spędzić nad nim zbyt wiele czasu? Polecają się chłodniki, które przyjemnie orzeźwią, a wśród nich paprykowy – wyrazisty smak gwarantowany.

Na lato – chłodnik!

Podawana na zimno zupa, czyli właśnie chłodnik, to proste w przygotowaniu danie, do którego przygotowania użyć należy jedynie zmiksowanych lub też poszatkowanych warzyw lub owoców – można bowiem stworzyć jej wersję na słodko. Jednym z najbardziej popularnych chłodników jest chłodnik litewski, jednak wiele kuchni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na tę zupę.

Najczęściej przygotowywane chłodniki to ogórkowy oraz z wykorzystaniem rzodkiewki, jednak jest dość spora grup warzyw, które przez swoją twardą fakturę nadają się jako główny składnik tego dania. W przypadku chłodnika na słodko sprawdzą się owoce jagodowe, jak borówki, truskawki, maliny, ale również wiśnie.

Chłodnik z papryki jest dobrym pomysłem, jeżeli chce się zjeść coś zdrowego, co dostarczy witamin, a przy tym będzie smaczne, o głębszym smaku. Warto też przygotować chłodnik paprykowy latem, gdyż wówczas przypada sezon na to warzywo. Taka zupa ugasi pragnienie oraz przyjemnie schłodzi.

Składniki:

  • 4 duże mięsiste papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Cebulę obrać z łupinki, posiekać, podsmażyć na złoto na oliwie.
Oczyścić paprykę, pokroić w drobną kosteczkę. Odłożyć 2 łyżki papryki, resztę razem z cząstkami pomidorów dodać do cebuli i podsmażać razem przez chwilę.
Składniki zalać bulionem i gotować 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić – najlepszą temperaturą dla chłodnika jest 14 stopni Celsjusza.
Zupę zmiksować na gładki krem. Posypać odłożoną papryką.
Udekorować natką pietruszki. Zupę można podawać z grzankami z pieczywa tostowego z masłem czosnkowym.