- Sprzęt piłkarski, który każdy zawodnik powinien mieć: poradnik dla piłkarzy
- Sieczka z lucerny – idealne uzupełnienie diety
- Kreatywna zabawa i osobiste wspomnienia: Malowanki i pamiętniki dla dzieci
- Efektywny trening pośladków na siłowni - plan dla każdego
- Jak wykorzystać trening i suplementy diety, by lepiej budować masę mięśniową?
Chłodnik na obiad latem
Lato to pora roku, kiedy człowiek najchętniej jadłby tylko lody w miejsce zwykłych posiłków, jednak nie można ich pomijać. Warto przygotować wówczas coś smacznego i zdrowego, a przy tym nie wymagającego. Jaki obiad letni przygotować, by nie spędzić nad nim zbyt wiele czasu? Polecają się chłodniki, które przyjemnie orzeźwią, a wśród nich paprykowy – wyrazisty smak gwarantowany.
Na lato – chłodnik!
Podawana na zimno zupa, czyli właśnie chłodnik, to proste w przygotowaniu danie, do którego przygotowania użyć należy jedynie zmiksowanych lub też poszatkowanych warzyw lub owoców – można bowiem stworzyć jej wersję na słodko. Jednym z najbardziej popularnych chłodników jest chłodnik litewski, jednak wiele kuchni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na tę zupę.
Najczęściej przygotowywane chłodniki to ogórkowy oraz z wykorzystaniem rzodkiewki, jednak jest dość spora grup warzyw, które przez swoją twardą fakturę nadają się jako główny składnik tego dania. W przypadku chłodnika na słodko sprawdzą się owoce jagodowe, jak borówki, truskawki, maliny, ale również wiśnie.
Chłodnik z papryki jest dobrym pomysłem, jeżeli chce się zjeść coś zdrowego, co dostarczy witamin, a przy tym będzie smaczne, o głębszym smaku. Warto też przygotować chłodnik paprykowy latem, gdyż wówczas przypada sezon na to warzywo. Taka zupa ugasi pragnienie oraz przyjemnie schłodzi.
Składniki:
- 4 duże mięsiste papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę obrać z łupinki, posiekać, podsmażyć na złoto na oliwie.
Oczyścić paprykę, pokroić w drobną kosteczkę. Odłożyć 2 łyżki papryki, resztę razem z cząstkami pomidorów dodać do cebuli i podsmażać razem przez chwilę.
Składniki zalać bulionem i gotować 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić – najlepszą temperaturą dla chłodnika jest 14 stopni Celsjusza.
Zupę zmiksować na gładki krem. Posypać odłożoną papryką.
Udekorować natką pietruszki. Zupę można podawać z grzankami z pieczywa tostowego z masłem czosnkowym.