- Sprzęt piłkarski, który każdy zawodnik powinien mieć: poradnik dla piłkarzy
- Sieczka z lucerny – idealne uzupełnienie diety
- Kreatywna zabawa i osobiste wspomnienia: Malowanki i pamiętniki dla dzieci
- Efektywny trening pośladków na siłowni - plan dla każdego
- Jak wykorzystać trening i suplementy diety, by lepiej budować masę mięśniową?
Mięso z indyka dla aktywnych fizycznie
Jeździsz na rowerze, biegasz, uprawiasz fitness, a może po prostu wychodzisz na długie spacery z psem lub grasz z dzieckiem w piłkę nożną? Każda forma aktywności fizycznej jest na wagę złota. Równie istotna jest też odpowiednio zbilansowana dieta, w której nie powinno zabraknąć grup produktów wymienionych w zaleceniach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej . Jednym z tych składników jest mięso białe, które dla osób ćwiczących może okazać się szczególnie istotne.
Co warto dostarczyć organizmowi?
Dla utrzymania dobrej formy i kondycji, w trakcie uprawiania sportu istotne jest nie tylko jak ćwiczymy, ale również co jemy. Osoby aktywne fizycznie powinny zwracać szczególną uwagę zarówno na skład produktów, z których komponowane są posiłki, jak i odpowiednią ilość oraz wielkość porcji. Ćwiczący nie powinni zapominać m.in. o mięsie, szczególnie białym np. z indyka. Dlaczego? Argumentów jest wiele.
Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka (szczególnie tuszka oraz filet i udo bez skóry), które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. – Rolą białka, jako składnika diety, jest dostarczenie do organizmu azotu białkowego oraz aminokwasów egzogennych. Mięso, w tym indycze, uznawane jest za źródło białka pełnowartościowego, co oznacza, że jego spożycie zapewnia równowagę azotową w organizmie oraz dostarcza aminokwasów egzogennych w proporcjach, które umożliwiają maksymalne wykorzystanie ich w syntezie białek ustrojowych – wyjaśnia dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk oraz ekspert programu “Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”.
Kolejnym ważnym składnikiem dla sportowca może okazać się potas. Mięso indycze jest źródłem potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni.
Równie istotna dla osób aktywnych fizycznie jest także podaż witaminy D oraz witamin z grupy B. Warto pamiętać, że mięso z indyka jest źródłem witaminy B3, B6, B12. Niacyna (B3) pomaga zachować zdrową skórę, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Z kolei, witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny, a witamina B12 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Nie do przecenienia jest również rola witaminy D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i prawidłowym funkcjonowaniu mięśni .
Prosty przepis na pełnowartościowe danie
Aktywność sportowa nierzadko wymaga poświęcenia czasu i zaangażowania. Jeśli dodamy do tego również godziny spędzone w pracy czy obowiązki domowe, okaże się, że zostanie nam zaledwie kilkanaście minut w ciągu dnia na przygotowanie pełnowartościowych posiłków.
Delikatny filet z indyka na kokosowym ryżu
Składniki na 2 porcje:
– 400 g fileta z indyka
– 200 g ryżu basmati
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 2 papryki czerwone
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– ½ szklanki wody
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka octu winnego
– sól himalajska
– pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 160˚C i wkładamy do niego wiórki kokosowe. Trzymamy aż staną się złociste. W międzyczasie przygotowujemy paprykę, którą kroimy w paski.
2. Gotujemy ryż, dodając do wody podprażone wiórki kokosowe.
3. Indyka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Podsmażamy mięso na oleju kokosowym i dodajemy paprykę. Całość zalewamy wodą połączoną z octem i miodem. W ten sposób dusimy indyka przez około 20 minut, aż do redukcji sosu.
5. Na ugotowany ryż układamy indyka z duszoną papryką.
Więcej kulinarnych inspiracji na www.wingsofquality.eu