- Sprzęt piłkarski, który każdy zawodnik powinien mieć: poradnik dla piłkarzy
- Sieczka z lucerny – idealne uzupełnienie diety
- Kreatywna zabawa i osobiste wspomnienia: Malowanki i pamiętniki dla dzieci
- Efektywny trening pośladków na siłowni - plan dla każdego
- Jak wykorzystać trening i suplementy diety, by lepiej budować masę mięśniową?
Rukola – dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Rukola to wyjątkowo popularny rodzaj sałaty, który znany jest przede wszystkim z dań kuchni włoskiej i greckiej. Stanowi wspaniały dodatek do pizzy i grzanek, świetną bazę do sałatek, a także zdrową alternatywę dla innych gatunków zieleniny. To wyjątkowo wartościowe warzywo, które z pewnością warto włączyć do swojej diety!
Rukola – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Rukola to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera bardzo dużą ilość witamin K, która pomaga w zachowaniu odpowiedniej krzepliwości krwi oraz zapobiega zachorowaniu na różne schorzenia układu krążenia. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, rukola polecana jest kobietom w pierwszym trymestrze ciąży – kwas foliowy pozytywnie wpływa na rozwój płodu i zapobiega powstaniu różnych wad wrodzonych. Witaminy z grupy B świetnie poprawiają odporność oraz poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Rukola to także świetne źródło witaminy A wspierającej wzrok oraz poprawiającej kondycję skóry, włosów i paznokci.
W rukoli znajduje się duża ilość łatwo przyswajalnego wapnia, a także żelazo i mangan. Duża zawartość potasu reguluje ciśnienie krwi i zapobiega pojawieniu się różnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. W rukoli występuje także duża zawartość magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego.
Rukola – jak ją podawać?
Rukola charakteryzuje się specyficznym, nieco gorzkawym i wytrawnym smakiem, przez co niekoniecznie przypadnie każdemu do gustu. Warto przygotować grzanki z rukolą zielona pasta z domowym chlebkiem świetnie sprawdzi się na kolację lub jako lekki dodatek do dań z grilla. Rukola to świetna baza do wszelkiego rodzaju lekkich, wiosennych sałatek. Można wykorzystać ją do posypania zapiekanek i pizzy, dzięki czemu danie zyska lekkości i świeżości. Gorzkawy smak rukoli świetnie komponuje się m.in. z orzechami włoskimi, truskawkami, wytrawnymi serami żółtymi i pleśniowymi oraz słodkimi dipami. Z rukoli przygotować można również pyszne dipy oraz pesto, które sprawdzą się do różnych chrupkich przystawek.